fbpx
In english
MENY
Nyheter

105 länder och territorier har varningsbilder

2016-11-10

En milsten har passerats i det internationella arbetet mot tobaksepidemin i världen. Över 100 länder och territorier kräver nu varningsbilder på cigarettpaketen. Det rapporterar Canadian Cancer Society i sin femte rapport om världsläget när det gäller varningsbilder på tobak.

 

Rapporten publicerades vid den sjunde partskonferensen om tobakskonventionen (COP7) som just nu pågår i New Delhi, Indien. Sammanlagt har 105 länder och territorier, där totalt 58 procent av världens befolkning bor, i dag krav på varningsbilder på cigarettpaket. Antalet har ökat snabbt sedan 2014 då 77 länder hade varningsbilder. Till dessa snabba framsteg bidrar EU:s nya tobaksproduktdirektiv som gör att alla EU-länder, bland andra Sverige, inför varningsbilder på minst 65 procent av cigarettpaketens fram- och baksidor.

Hälsovarningar där bild och text kombineras är mer effektiva än varningar med enbart text. Och ju större bilder desto bättre. Världens största varningsbilder har Nepal, där bilderna täcker 90 procent av både fram- och baksida på paketen.

Comments are closed.