– Visst kan vi oroa oss för miljögifter som finns i trafiken eller i byggnadsmateriel, men ska man vara drastisk kan man säga att det är rökarna som drabbas även där. Rökarna drar i sig en så stor dos gifter genom cigaretterna att varje extra belastning i form av miljögifter kan bli avgörande för att sjukdomar ska bryta ut.

Life

Alla vet att rökning är farligt. Men förmodligen vet inte alla hur farligt det är, inte ens experterna. Hela tiden kommer nya forskningsresultat som gör riskbilden större. Nyligen presenterades forskning från Nya Zeeland som visade att passiv rökning kraftigt ökar riskerna för slaganfall (hjärnblödning/stroke). De som inte själv röker men dagligen utsätts för andras rök lever alltså farligare än de tror.

Därför är rökfri arbetsmiljö en viktig hälsofråga och inte en trivselfråga. För den som själv röker är det förstås lättare att tänka på den kortsiktiga njutningen av en cigarett än på de långsiktiga riskerna man utsätter sig för. Eftersom de flesta rökrelaterade sjukdomar tar lång tid på sig att utvecklas är det lätt att skjuta upp problemet. Men den som inte slutar löper mycket hög risk att bli sjuk och dö i förtid visar alla undersökningar.

Varannan rökare som startar i tonåren och inte slutar kommer att dö i förtid av rökningen. Det handlar om över en halv miljon människor i Sverige som idag är under 55 år.

  • 8 av 10 som drabbas av hjärtinfarkt när de är yngre än 50 år är rökare.
  • Bara under ett år leder rökning till över 10 000 nya cancerfall. Lungcancer, men även cancer i munnen, urinblåsan och livmoderhalsen har samband med rökning.
  • I dag röker kvinnor mer än män, och det syns i sjukdomsstatistiken. 1980 dog 600 kvinnor av lungcancer. 1992 dog över 900 i sjukdomen.
  • Tjugo människor per dag dör av rökning i Sverige.

En stor anledning till att sluta röka är det glädjande faktum att den som fimpar för gott snabbt kan förbättra sin hälsa. En stor brittisk studie visade att de som slutade före 35 års ålder fick i stort sett samma överlevnadsmönster som de som aldrig rökt. I högre åldrar fick rökstoppet en något mindre gynnsam effekt, men ända upp i 60-70-årsåldern vann människor flera levnadsår genom att sluta röka.

  • 20 minuter efter rökstoppet har blodtryck och puls återgått till en normal nivå.
  • 24 timmar efter rökstoppet har riskerna för en hjärtinfarkt börjat minska.
  • 6 månader efter rökstoppet är risken för blodpropp mycket mindre.
  • 1-2 år efter rökstoppet är riskerna för hjärtinfarkt hälften så stora som vid fortsatt rökning.
  • 5 år efter rökstoppet är risken för en hjärtinfarkt lika liten som för en som aldrig rökt, och riskerna för olika cancersjukdomar har minskat betydligt.

Helene Wallskär

Läs vidare