In english
MENY
Nyheter

Även självslocknande cigaretter kan orsaka bränder

2011-05-23

Mot slutet av 2011 kommer krav på att alla cigaretter som säljs ska vara självslocknande att införas. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, räknar med att detta kommer att rädda ett tiotal liv om året. Men dödsbränder kommer fortfarande att orsakas av cigaretter.

EU-kommissionen har beslutat att efter den 17 november ska alla cigarettera vara självslocknande. Det finns en standard för hur cigaretternas självslockningsförmåga ska testas, minst 75 procent av ett parti som testas ska slockna av sig själv innan cigaretten brunnit ut. Men sannolikt kommer icke sjävslocknande cigaretter att få säljas under en övergångsperiod.

– De nya produktkraven kan rädda 10-15 liv per år, säger Patrik Perbeck, enhetschef för brandskydd och brandfarlig vara vid MSB.

Rökning är bidragande orsak till omkring en tredjedel av alla dödsbränder. I fjol dog 122 människor i vårt land i bränder. De självslocknande cigaretterna kommer inte att helt lösa problemet med rökorsakade dödsbränder.

 – Flera parametrar spelar in. En cigarett kan hinna antända något innan den självslocknar, säger Patrik Perbeck.

Finland har gått före övriga EU-länder och redan infört krav på självslocknande cigaretter. Sedan tidigare finns även kravet i Kanada, Australien och de flesta delstaterna i USA.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Comments are closed.