fbpx
In english
MENY
Nyheter

Beslut om rökförbud i New Yorks parker

2011-02-03

Stadsfullmäktige i New York City har godkänt borgmästare Michael Bloombergs förslag att vidga stadens rökförbud på arbetsplatser, restauranger och barer till att omfatta även 1 700 parker, två mil badstränder, promenadvägar och de bilfria områdena vid Times Square.

Förbudet trädde i kraft 23 maj 2011. De som bryter mot det kan få motsvarande 320 kronor i böter.

– De vetenskapliga bevisen för att passiv rökning skadar hälsan även utomhus är obestridliga, sa Bloomberg när han lade fram sitt förslag i september 2010. Nu gör vi något åt det.

New York är ledande bland världens städer när det gäller förebyggande åtgärder mot tobak. En undersökning som genomfördes 2008 visade att andelen rökare bland tonåringarna halverats sedan rökförbudet infördes 2002. 2009 visade en annan undersökning att andelen vuxna rökare på tre år minskat från 21,7 procent till 15,8.

Rökning tillåts även i fortsättningen på vanliga gatutrottoarer och på parkeringsplatser.

Den 68-årige miljardären och republikanen Michael Bloomberg blev New Yorks borgmästare 2001. Han är starkt engagerad i ansträngningarna att minska tobaksbruket i världen, både som politiker och resursstark privatperson. Han har sedan 2005 satsat 375 miljoner dollar på att motverka rökning i tredje världen.

Yttrligare fem städer i USA har rökförbud i parkerna. Det är Chicago, San Francisco, Salt Lake City, Albuquerque i New Mexico samt hela Los Angeles county.
Källor: New York Post, Bloomberg News och the Christian Science Monitor. 2 februari 2011

2 Svar på Beslut om rökförbud i New Yorks parker

  1. hpsahfaps skriver:

    BRA!
    När ska vi få samma regler i Sverige så vi slipper askfatstrutarna på kaféernas uteserveringar?

    Och priset för ett paket cigaretter är 94 kr i centrala New York!!! Bra Bloomberg!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Elsa skriver:

    Kraven på utvidgade rökförbud saknar proportioner. Vi lever i ett komplicerat samhälle där de flesta problem är svåra att greppa för vanliga medborgare. Rökning och rökförbud är konkret. Därför får denna fråga så stora proportioner. – Samhället är dessutom fullt av olika dofter. Cigarettrök är bara en av miljoner andra dofter. Du blir inte sjuk av lukten från en cigarett utomhus. Där människor lever tillsammans krävs det tolerans människor emellan. Var inte så egoistisk och sluta att fixera dig vid lukten från en annan persons cigarett. Även du måste ibland kunna tolerera en rökare. En rökare tar redan hänsyn till dig i tusen och en situationer. – Om rökförbudet utvidgas kommer jag att be dig att vara vänlig och ducka varje gång jag tittar åt ditt håll när vi sitter på ett utomhuscafé. Du skymmer nämligen utsikten!