In english
MENY
Nyheter

Forskning visar: Doktorn bör ge ALLA rökare sluta-råd

2012-01-12

Läkare bör informera alla som röker om hur de kan sluta och vilken hjälp som finns att få, oavsett om personen verkar vara intresserad av att fimpa eller ej. Den slutsatsen drar forskare som gjort en sammanställning av resultat från 13 kliniska studier. Sammanställningen bekräftar också att även enkla råd från doktorn ökar chansen att personen försöker sluta röka och att mer kvalificerad rådgivning ökar chansen ännu mer. Undersökningen har publicerats online i tidskriften Addiction.

Enligt forskningsöversikten är det inte nödvändigt att läkaren först frågar en rökande patient om han eller hon vill sluta. Bättre är att automatiskt erbjuda alla rökare sluta-råd och tips om hur de kan få stöd. Om man gör så är det 40-60 procent fler av rökarna som i alla fall försöker sluta, jämfört med att läkaren inte ger någon information om rökstopp.

Sammanställningen visar också att om läkaren ger ordentliga råd om hur personen kan sluta röka så kan chansen att han/hon försöker fördubblas. Även enklare råd, av typen ”du bör sluta röka för din hälsas skull”, hjälper men inte lika mycket.

De redovisade forskningsresultaten stämmer väl med de nya nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder från Socialstyrelsen, som nu börjar införas i vårt land. Syftet är att öka hälso- och sjukvårdens förebyggande arbete, bl a när det gäller tobaksavvänjning

Länk till sammanfattning av studien i Addiction.

Länk till de rekommenderade insatserna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Comments are closed.