In english
MENY
Nyheter

Frukostseminarium om alkohol, tobak och global utveckling

2017-05-03

Skulle biståndet nå bättre resultat om det innehöll mer alkohol- och tobaksförebyggande arbete? Hur påverkas arbetet med de 17 globala hållbarhetsmålen av tobak och alkohol?

Det är viktiga frågor som kommer att diskuteras vid ett frukostseminarium i Stockholm 18 maj. Arrangörer är IOGT-NTO-rörelsen och FN-förbundet och bland de medverkande finns Tobaksfaktas generalsekreterare Ewy Thörnqvist.

Alkohol och tobak är två av de största hälsoriskerna i världen och det oftast så vi tänker på dem när vi diskuterar förebyggande arbete. Men lika viktiga globala perspektiv är att både tobak och alkohol försvårar fattigdomsbekämpningen i världen. Tobak bidrar dessutom till bland annat miljöförstöring och barnarbete och alkohol till våld och minskad jämställdhet. Många av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling påverkas negativt av alkohol och tobak.

WHO lyfter i år sambandet mellan tobak och hinder för hållbar utveckling i temat för World No Tobacco Day, 31 maj. Temat är Tobacco – a threat to development. 

Vid frukostseminariet kommer sambanden mellan tobak, alkohol och global utveckling att utvecklas. Diskussionen kommer också att handla om vilka politiska lösningar som finns och vilken roll tobaks- och alkoholindustrierna spelar.

Seminariet är kostnadsfritt och arrangeras 18 maj kl. 9-10 på IOGT-NTO-gården, Klara Södra Kyrkogata 20 i Stockholm. Se inbjudan för mer information och upplysningar om hur du anmäler dig.

Kommentarer inaktiverade.