fbpx
In english
MENY
Fakta

Aktuell statistik om tobak

2016-12-09

cigarett-i-hogerhandRökningen minskar både bland vuxna och bland skolelever. Det visar den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten respektive CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Folkhälsomyndigheten följer våra tobaksvanor inom ramen för den årliga folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. De senaste siffrorna är från 2016.  De visar en fortsatt minskning av dagligrökningen, en kraftig minskning av då-och-då-rökningen sedan året före och ett oförändrat snusande. Enkäten frågar inte om användning av e-cigaretter.

Statistiska centralbyrån, SCB, frågar varje år ett representativt urval ur befolkningen om deras rökning och snusanvändning. De senaste siffrorna är från 2014-2015. 

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, frågar varje år ett representativt urval av skolelever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 om bland annat deras tobaksanvändning. Rapporten från 2016 visar en fortsatt minskning av rökning och snusande samt en ökande användning av e-cigaretter.

Socialstyrelsen samlar in och sammanställer mödra- och barnhälsovårdens uppgifter om rökning och snusande hos gravida och småbarnsföräldrar landet runt. I Socialstyrelsens statistikdatabas kan man söka fram siffror om gravidas och föräldrars tobaksvanor i riket eller i enskilda landsting.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, studerar också drogvanornas utveckling i vårt land. Här är en länk till CAN-rapporten Hur mycket röker svensken?

Psykologer mot Tobak har sammanfattat några viktiga data ur den svenska tobaksstatistiken.

Den första svenska undersökningen om andelen rökare bland svenskarna gjordes 1946. Då rökte 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna i den vuxna befolkningen. Ungefär samma proportioner som idag är vanliga i utvecklingsländerna.

Taggar:

2 Svar på Aktuell statistik om tobak

 1. Daniel Svensson skriver:

  Nu när Kungliga biblioteket har digitaliserat mängder av gamla dagstidningar blir man ganska skrämd av att läsa hur de visste redan 1852 hur farligt nikotin var. En sak verkar ha hållit igång försäljningen tills nu och att pengar är av ända syftet att hålla denna planta laglig i Sverige blir i och med detta tydligt.
  På den tiden blev människor som väl levde, vanligen runt 100 år, många över detta.
  Skrämmande utveckling när vi i princip gått baklänges, då fler röker idag än på den tiden.
  Efter väl utförda opartiska undersökningar så visar de hur farligt och innehållet av mängder gifter redan på den tiden. Här är en del av två, nästa är i följande dagstidning. För över 160 år sedan med mer information än de ger oss idag.

  http://magasin.kb.se/searchinterface/page.jsp?id=kb:237614&recordNumber=1&totalRecordNumber=8

  Mvh
  Daniel

 2. Hasse skriver:

  Är det nyttigt att röka?