fbpx
In english
MENY
Nyheter

Nikotinbruk under graviditet kan ge spädbarn andningsuppehåll

2011-09-01

Att använda snus eller nikotinläkemedel är inget lämpligt alternativ till att röka under graviditeten. Det anser den grupp svenska forskare som i en stor studie konstaterat att barn till kvinnor som snusat under graviditeten har ännu mer problem med andningsfunktionen än barn till rökande mammor.

Det är känt sedan länge att rökning under graviditet kan orsaka störningar i andning och hjärtrytm hos barnet under spädbarnstiden. Däremot har det inte varit känt vilka ämnen i cigarettröken som ligger bakom dessa störningar. Trots denna brist på kunskap har nikotinläkemedel ofta rekommenderats som ett säkrare alternativ än cigaretter.

Forskargruppen misstänkte att det är nikotinet som orsakar störningar i den icke medvetandestyrda andningskontrollen hos barnet och ökar risken för andningsuppehåll. De ville därför undersöka även hur snusande mödrars barn hard et med andningsfunktionen.

609 551 nyfödda i Sverige ingick i undersökningen. 7 599 hade snusande mammor, 58 319 hade rökande mödrar.

Den statistiska analysen visade att snusarnas barn hade dubbelt så hög risk för andningsuppehåll som tobaksfria kvinnors barn. Även rökarnas barn hade förhöjd risk, men riskökningen var mindre än för snusarnas barn.

Studien är publicerad i Pediatrics.

Comments are closed.