fbpx
In english
MENY
Nyheter

Ny plan: Så ska Irland bli tobaksfritt

2013-10-04

Irlands hälsominister James Reilly har publicerat en plan för hur nationen ska bli tobaksfri till år 2025. Ett tobaksfritt Irland definieras som att mindre än 5 procent av befolkningen röker. Planen innehåller 60 rekommendationer av åtgärder som kraftigt ska minska rökningen under de kommande tolv åren.

För närvarande röker 22 procent av de som är över 15 år i Republiken Irland.

–     Rökning är den ledande orsaken till förebyggbar död i vårt land, framhöll James Reilly när planen publicerades.

 –     Varje år dör minst 5 200 personer av sjukdomar orsakade av tobak.

Enligt planen för ett tobaksfritt Irland kommer tobak fortfarande att vara tillgängligt 2025, men till ett betydligt högre pris än i dag. Förutom åtgärder som höjer priserna rekommenderar planen även bland annat rökförbud i bilar där barn färdas och ökade restriktioner på ställen där tobak säljs. Självbetjäningsautomater där man kan köpa tobak bör till exempel förbjudas, enligt rekommendationerna. Inriktningen ska vara att ”denormalisera” rökning.

Planen publiceras nästan ett årtionde efter att Irland, i mars 2004, som första land i världen förbjöd rökning på arbetsplatser. Förbudet inkluderade även pubar och nattklubbar, vilket då var mycket kontroversiellt.

Idag ses rökförbudet, liksom i exempelvis Sverige, som självklart. Tidigare i år publicerades en studie som visade att det irländska rökförbudet sedan 2004 räddat över 3 700 liv.

Rapporten Tobacco Free Ireland kan laddas ned här.

 

 

2 Svar på Ny plan: Så ska Irland bli tobaksfritt

  1. […] Så ska Irland bli tobaksfritt […]

  2. […] i Irland går vidare i arbetet för att skapa ett tobaksfritt land till 2025. Ett nytt lagförslag har publicerats i ett remissförfarande som kallas ”public consultation” […]