In english
MENY
Nyheter

Nya i Tobaksfaktas styrelse

2017-02-23

Tobaksfakta – oberoende tankesmedja – välkomnar två nya medlemmar i föreningens styrelse. Tobaksfaktas nya styrelsemedlemmar är Eva Axelsson, hållbarhetschef, KPA Pension, och Anna Östbom, utredare, Sveriges Kommuner och Landsting.

Eva Axelsson2Eva Axelsson är biolog och har arbetat brett med hållbarhetsfrågor i drygt 18 år. Som hållbarhetschef inom KPA Pension har hon varit engagerad i KPA Pensions beslut att stöda Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Hon är glad över det nya styrelseuppdraget.

– Det ska bli spännande att arbeta med Tobaksfakta som driver viktiga frågor.  Tobaksfakta gör en stor samhällsinsats inte minst genom att arbeta för att barn inte ska börja röka, säger Eva Axelsson.

– Som hållbarhetschef i KPA Pension ligger den här frågan nära mitt hjärta och våra kunders värderingar. För att kunna vara en trovärdig samhällsaktör som investerar våra kunders kapital tryggt och etiskt måste vi också aktivt engagera oss där vi har möjlighet.

Ostbom_AnnaAnna Östbom är folkhälsovetare och har arbetat med folkhälsofrågor i 20 år. Från folkhälsoarbete i Landstinget Halland kom hon till dåvarande Folkhälsoinstitutet. Där jobbade hon med regeringens särskilda tobaksuppdrag och speciellt med införandet av rökfria serveringar. Sedan 11 år arbetar hon nu inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hennes ansvarsområden är sjukskrivnings- och rehabiliteringsfrågor samt tobaksfrågor.

– Av de många frågor jag sysslat med så är tobaksfrågan en av dem som är särskilt spännande. Tobaksarbete kan visserligen vara ganska motigt, men man vet att problemet verkligen går att göra något åt – att det faktiskt går att få konkreta resultat på folkhälsonivå, säger Anna Östbom, som ser fram emot att arbeta i Tobaksfaktas styrelse.

– Tobaksfakta och dess medlemsorganisationer är för närvarande några av mycket få aktörer som på ett systematiskt sätt tar helhetsgrepp över och ansvar för tobaksfrågan. Det strategiska arbetet vilar idag på Tobaksfakta och dess medlemmar. En angelägen fråga är därför att få ansvariga myndigheter att ta ett strategiskt ansvar för det tobaksförebyggande arbetet.

Kommentarer inaktiverade.