fbpx
In english
MENY
Nyheter

Philip Morris gör nytt försök att stoppa EU:s nya tobakslagar

2014-06-28

Tobaksjätten Philip Morris International, som tillverkar bland annat Marlboro,  gör ännu ett försök att stoppa eller försena EU:s nya tobakslagar. Philip Morris har via engelska domstolar lämnat in en ansökan om att det nyligen antagna tobaksproduktdirektivet ska omprövas av EU:s domstol. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att en sådan omprövning beräknas ta två till tre år.

Trots enorma lobbyinsatser från Philip Morris och andra tobaksbolag antog EU i våras efter en långdragen revideringsprocess det nya tobaksproduktdirektivet. Det började gälla 20 maj och från detta datum har medlemsländerna två år på sig att införa de nya bestämmelserna i sin egen lagstiftning.

Syftet med de nya lagarna är att minska rökningen och tobaksskadorna i Europa. Bland de viktigaste lagändringarna är att hälsovarningar med text och bild ska täcka 65 procent av tobaksförpackningarnas fram- och baksidor, att smaktillsatser i tobak regleras hårdare och att e-cigaretter ska regleras.

Philip Morris hävdar att det nya tobaksproduktdirektivet strider mot andra fördrag och principer inom Europeiska Unionen och vill att domstolen ska pröva detta.

 

Comments are closed.