In english
MENY
Nyheter

Rökningen fortsätter på bioduken

2017-03-16

Det kom ett mejl till Tobaksfakta om filmrökningen. Som exempel lyfter mejlskribenten fram regissören Rojda Sekersöz´ nya långfilm ”Dröm vidare” om Mirja och hennes tjejkompisar i den svenska förorten. Huvudrollen spelas av Evin Ahmad, känd från bland annat filmen ”Ett öga rött”. Mirja i ”Dröm vidare” måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. Filmen har biopremiär 17 mars och har en tid marknadsförts livligt. På pressbilder och i trailers från filmen har rollinnehavarna cigaretter i handen i många olika scener.

”Nyproducerad skattefinanserad svensk film och ingen sätter ner foten och agerar”, framhåller skribenten.

”Varför röka på film? Vad är vitsen med detta?”

Tobaksfakta kan konstatera att den nya filmen ingalunda är ensam i biorepertoaren om att visa rökning på vita duken. Detta trots att forskningen sedan länge visar att barn som ser mycket rökning på film och TV har större risk att själva börja öka. År 2012 slog den amerikanska hälsomyndigheten Surgeon General i en rapport fast att rökning på film är en orsak till att unga börjar röka.

I den amerikanska kampanjen Smokefre Movies följer folkhälsoforskare genom studier utvecklingen av filmrökningen främst i Hollywood. På kampanjens webbplats rapporteras också löpande vilka aktuella filmer på de amerikanska biograferna som visar rökning och vilka som är rökfria. Enligt ett pressmeddelande från kampanjen innehåller över 70 procent av de filmer som nyligen var nominerade i de stora kategorierna vid Oscarsgalan rökning. Smoke Free Movies kräver att barntillåtna filmer ska vara rökfria för att skydda barnen.

 

Kommentarer inaktiverade.