In english
MENY
Nyheter

Rökningen minskar i amerikansk film

2011-07-15

Rökningen i ungdomsinriktade filmer har minskat de senaste fem åren. Minskningen är klart störst hos filmbolag som har en uttalad policy om att minska rökningen i ungdomsfilmer. Det visar en ny studie som publicerats av amerikanska Centers for Disease Control and Prevention.

Att det finns ett klart samband mellan ungdomsrökning och att se rökning på film har visats i en rad forskningsstudier. Tobaksförebyggare i USA har genom idogt opinionsarbete fått en del gehör hos landets filmindustri när det gäller att visa mindre rökning på vita duken.

Den nya kartläggningen visar bland annat att antalet rökscener i filmer tillåtna för ungdomar i USA minskade med 72 procent mellan 2005 och 2010. Det genomsnittliga antalet rökscener per film gick ned från cirka 20 till knappt 7 procent. De tre filmbolag som utarbetat policies om minskad filmrökning – Comcast/Universal, Disney och Time Warner/Warner Bros. – har nästan helt fått bort rökningen från sina filmer. Hos andra filmbolag, utan policies, är minskningen inte alls lika stor.

Trots framstegen innehöll 31 procent av de största, ungdomstillåtna filmerna fortfarande rökning.

Länk till CDC-studien

Taggar: ,

Comments are closed.