fbpx
In english
MENY
Nyheter

Snusandet ökar bland unga i Finland – ”coolt” att visa kompisarna

2019-02-25

I Finland snusar allt fler ungdomar vilket, enligt en ny undersökning, bland annat beror på en bristande kunskap om snusets hälsoeffekter, både bland de unga snusarna och deras föräldrar. Det finns också en positiv bild av snus som förstärks av ungdomsidoler som förespråkar snus.

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete, Ehyt rf, intervjuade ungdomar, personer som säljer snus och fältarbetare för att få ett svar på frågan om snusets ökande popularitet.

Enligt ungdomarna är de vuxna inte insatta i ungdomars snuskultur och en del föräldrar känner inte igen snusanvändning.

Många snusanvändare tycker inte heller att det är problematiskt att snusa, även om en del av de intervjuade uppgav att de försökte sluta. Ungdomarna anser inte att snuset är lika farligt för hälsan som rökning och de uppgav att de inte märkte några negativa effekter av att snusa. Den positiva bilden av att använda snus förstärks av att idoler inom musik eller idrott snusar, utan att det verkar påverka deras prestationer.

De intervjuade ungdomarna uppgav att det är trendigt att snusa och det är något de gärna visar upp att de gör framför kompisar. Att dölja det för föräldrarna är inte särskilt svårt, enligt dem. Och vid upptäckt är sannolikheten stor att användaren inte skulle bli straffad på samma sätt som för rökning.

De unga snusarna får tillgång till snus genom vänner, eller i vissa fall genom föräldrarna. En del föräldrar tillhandahåller snus åt sina barn för att de ska kunna sälja vidare. Det anses vara ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar på.

Näthandeln med snus är enligt undersökningen också blomstrande, till exempel genom privata grupper på Facebook, även om man där betonar att det är förbjudet att sälja vidare till minderåriga.

Läs mer:

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/15/varken-ungdomar-eller-foraldrar-ar-insatta-i-snusets-halsoeffekter-till-och-med

Undersökningen på finska

 

Comments are closed.