In english
MENY
Nyheter

Studie: Snus orsakar inte cancer i bukspottkörteln

2017-05-18

Att rökning kan orsaka den allvarliga sjukdomen bukspottkörtelcancer är vetenskapligt väl bevisat. Det har länge även funnits misstankar om ett samband mellan snusande och cancer i bukspottkörteln. Studier har tytt på detta, men det har även funnits motsägande forskningsresultat. Nu publicerar forskare vid Karolinska Institutet en mycket stor studie som inte visar på någon ökad risk för bukspottkörtelcancer hos snusare.

Forskarna har följt upp och lagt ihop resultaten av nio tidigare studier med sammanlagt 424 152 manliga deltagare. 1 447 av dem drabbades av bukspottkörtelcancer under den tid de studerades.

En del av deltagarna både rökte och snusade. När forskarna räknat bort effekten av samtidig rökning hos snusarna, hade snusarna inte högre risk än de tobaksfria att få den allvarliga cancerformen.

Forskarna drar slutsatsen att svenskt snus inte verkar bidra till bukspottkörtelcancer hos män och att det är andra ämnen än nikotinet som ligger bakom sambandet mellan rökning och bukspottkörtelcancer.

 

Kommentarer inaktiverade.