fbpx
In english
MENY
Nyheter

Tankesmedjan medverkar på Världscancerdagen

2012-02-01

Hur kan vi förhindra att människor får cancer?
Den frågan står i fokus när det svenska Nätverket mot cancer på lördag bjuder in till ett heldagsseminarium i Stockholm. Åtgärder för att minska rökningen och skydda unga från att börja med tobak är ett av dagens huvudteman. Bland de medverkande finns experter från Tankesmedjan Tobaksfakta samt ett flertal organisationer som arbetar med tobaksprevention.

Lördag den 4 februari är den internationella Världscancerdagen och aktiviteter genomförs runt om i världen. Seminariet i Stockholm arrangeras på Berns. Under förmiddagen bjuds det workshops där deltagarna i mindre grupper får möjlighet att diskutera viktiga frågor som rör cancervården, som exempelvis rehabilitering, kvinnor och cancer eller orättvisor i cancervården. Eftermiddagen ägnas bland annat åt paneldiskussioner med cancerexperter, opinionsbildare och beslutsfattare om hur vi kan förhindra att människor får cancer.

Rökning orsakar en stor andel av cancerfallen. En workshop handlar om hur vi ska uppnå ett rökfritt samhälle. Bland de medverkande finns såväl riksdagsledamöter som företrädare för ideella organisationer som arbetar mot tobak.

I  en av eftermiddagens paneldiskussion ligger fokus på ungdomar. Rökningen ökar igen. Frågan som ställs är hur vi kan skydda unga mot tobaksreklam i handeln och i medierna.  Bland de medverkande finns Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert från Tankesmedjan Tobaksfakta. Andra medverkande: Riksdagsledamoten Kenneth Johansson, (C), ordförande i socialutskottet, professor Roger Henriksson, Chef för Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland,  Stefan Bergh, generalsekreterare Cancerfonden, Elin Ramfalk, generalsekreterare A Non Smoking GenerationJulia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer, Adam Westerholm, förbundsordförande Smart Ungdom, och Martina Elfgren Lilja, chef näringsrätt, Svensk Handel.  

I Nätverket mot cancer ingår Blodcancerförbundet, ILCO Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade, Lungcancerförbundet Stödet, Mag- och tarmförbundet, Nätverket mot Gynekologisk Cancer och Svenska Hjärntumörföreningen.

På den här länken kan du läsa mer om programmet och hur man anmäler sig.

Comments are closed.