fbpx
In english
MENY
Nyheter

Tobaken skövlar miljön

2019-01-23

Det skriver Agneta Alderstig och Niclas Malmberg, ordförande respektive styrelseledamot i VISIR (Vi Som Inte Röker) i en debattartikel i Upsala Nya tidning. De står bakom en rapport om tobaksproduktionens effekter på miljön.  Rapporten är en sammanställning av forskningsläget vad gäller tobakens miljö- och klimateffekter och den presenterades 23 januari vid ett riksdagsseminarie.

Syftet med rapporten är att öka kunskapen om hur tobaksprodukter påverkar miljön, och få upp frågan i högre grad på den politiska agendan. Några av miljöbovarna är: fimpar som kastas är en stor miljöbov, skövlingen av skog som påverkar bland annat den biologiska mångfalden, och gifter som används i odlingsprocessen som påverkar arbetarna i odlingarna, varav många är barn.  

Agneta Alderstig och Niclas Malmberg skriver i artikeln att argument som att var en och en äger rätt att bestämma över sin egen hälsa, eller att snus är ett hälsosammare alternativ till rökning, tappar betydelse när vi ser till tobaksindustrins totala miljöeffekter. Tobaksbruk är inte bara ett individuellt problem, utan ett gemensamt problem.

Läs hela artikeln i Uppsala Nya Tidning

 

Comments are closed.