fbpx
In english
MENY
Nyheter

Lär dig mer om fakta bakom varningsbilderna

2016-12-01

Cigarettpaket med varningsbilder blir nu snabbt allt vanligare i våra butiker och om några månader till (20 maj 2017) ska alla förpackningar för cigaretter och röktobak ha sådana bilder. Samma varningsbilder införs nu i hela EU. Bilderna är ofta otäcka och kan verka skrämmande – det är ju en skrämmande verklighet de illustrerar. Samtliga hälsovarningar bygger på väl undersökta fakta, som bilderna lyfter fram på ett effektivt sätt.

Tobaksfakta har tack vare EU-kommissionens tillmötesgående fått tillgång till det första årets 14 varningsbilder för att kunna informera om deras faktabakgrund. Vi har tagit fram en kortfattad information om budskapet i varje bild. Författare är Hans Gilljam, processor emeritus, Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet. Genom att klicka på småbilderna nedan kommer du till informationssidorna. Småbilderna med länkar till ytterligare information finns även på www.tobaksfakta.se:s avdelning om Sveriges nya tobaksregler.

Observera att EU har upphovsrätt till bilderna och att det är förbjudet att använda de varningsbilder Tobaksfakta fått tillstånd att publicera i några andra sammanhang!

Klicka på bilderna för att se fakta bakom varningarna!

tanderna-liten  stroke-liten  naraochkara-liten

nara-och-kara-liten  lungorna-liten  lungoperation-liten

impotens-liten  hjartinfarkt-vit-liten  halscancer-liten

fortrangningar-liten  dodaofottbarn-liten  blindhet-liten

barn-liten

Taggar:

Comments are closed.