In english
MENY
Opinion

Tobaksfaktas partirapport: Centerpartiet stöder viktig lagstiftning men tyvärr inte rökfria utemiljöer

2018-07-04

Centerpartiet och KD är de Alliansparter som starkast stöder svenskt införande av viktiga åtgärder från tobakskonventionen. Jämfört med Miljöpartiet – ett annat part som gärna lyfter fram hållbarhets- och folkhälsofrågor – har dock Centerpartiet för närvarande en betydligt svagare tobakspolitik.

Det framgår av den intervjustudie som Tobaksfakta – oberoende tankesmedja har låtit genomföra inför riksdagsvalet 2018.

I början av 2000-talet var C i frontlinjen i arbetet för rökfria serveringsmiljöer. Tyvärr har partiet nu abdikerat från denna drivande roll och stöder inte förslaget att göra uteserveringar och andra offentliga utemiljöer lagstadgat rökfria.

Bland de tobakspolitiska frågor som Centerpartiet främst prioriterar enligt intervjustudien finns insatser för att hålla tobaksindustrin borta från inverkan på folkhälsopolitiken, licensiering av tobakshandlare, reglering av nya tobaks- och nikotinprodukter, tobaksskattehöjningar, förbud för ”barnsmaker” i snus och stopp för illegal handel. Centerpartiet är också för standardiserade reklamfria förpackningar och exponeringsförbud om snus undantas.

Den minst viktiga frågan är enligt C tydligare ledningsansvar i tobaksfrågan.

Tobaksfaktas studie heter Bryr sig svenska politiker om tobakskonventionen/En studie av riksdagspartiernas tobakspolitiska prioriteringar våren 2018

Under Almedalsveckan publicerar vi varje dag en sammanfattning av studiens resultat för det parti som har sin talardag i Almedalen.

Kommentarer inaktiverade.