fbpx
In english
MENY
Opinion

Centerpartiet stöder viktig lagstiftning men tyvärr inte rökfria utemiljöer

2018-07-04

Tobaksfaktas partirapport:

Centerpartiet och Kristdemokraterna är de alliansparter som starkast stöder svenskt införande av viktiga åtgärder från tobakskonventionen. Jämfört med Miljöpartiet – ett annat part som gärna lyfter fram hållbarhets- och folkhälsofrågor – har dock Centerpartiet för närvarande en betydligt svagare tobakspolitik.

Det framgår av den intervjustudie som Tobaksfakta – oberoende tankesmedja har låtit genomföra inför riksdagsvalet 2018.

I början av 2000-talet var C i frontlinjen i arbetet för rökfria serveringsmiljöer. Tyvärr har partiet nu abdikerat från denna drivande roll och stöder inte förslaget att göra uteserveringar och andra offentliga utemiljöer lagstadgat rökfria.

Bland de tobakspolitiska frågor som Centerpartiet främst prioriterar enligt intervjustudien finns insatser för att hålla tobaksindustrin borta från inverkan på folkhälsopolitiken, licensiering av tobakshandlare, reglering av nya tobaks- och nikotinprodukter, tobaksskattehöjningar, förbud för ”barnsmaker” i snus och stopp för illegal handel. Centerpartiet är också för standardiserade reklamfria förpackningar och exponeringsförbud om snus undantas.

Den minst viktiga frågan är enligt C tydligare ledningsansvar i tobaksfrågan.

Bilden: Anders W Jonsson, riksdagsledamot, svarade på frågorna för Centerpartiet

Om Tobaksfaktas partistudie

Tobaksfaktas partiundersökning 2018 visar att Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet prioriterar tobaksfrågan högst. Sämst i klassen är Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Läs hela rapporten här.

Läs sammanfattningar av respektive partis tobakspolitik här:

 

Vänsterpartiet

Feministiskt initiativ

Socialdemokraterna

Liberalerna

Miljöpartiet

Moderaterna

Kristdemokraterna

Sverigedemokraterna

Comments are closed.