In english
MENY
Opinion

Tobaksfaktas partirapport: Liberalernas politik främjar tobaksindustrin mer än folkhälsan

2018-07-03

Liberalerna och Moderaterna är de Allianspartier som har den minst progressiva tobakspolitiken. Ytterst få av de viktiga åtgärderna i tobakskonventionen får stöd av Liberalerna.

Det framgår av den intervjustudie som Tobaksfakta – oberoende tankesmedja har låtit genomföra inför riksdagsvalet 2018.

Att Liberalerna i dag har en inställning till tobaksförebyggande lagstiftning som gynnar tobaksindustrin mer än folkhälsan är resultatet av en beklaglig utveckling. På 1900-talet, särskilt när partiet hade socialministerposten, såg det annorlunda ut. Då var liberalerna ett av de partier som var mest intresserat av tobaksförebyggande åtgärder. Liberalerna spelade bland annat en viktig roll för tillkomsten av tobakslagen i mitten av 1990-talet.

Men efter införandet av rökfria serveringar i början av 2000-talet har Liberalerna som parti blivit alltmer negativa till tobakskontroll. Partiets allmänna ideologiska ståndpunkter har alltmer överskuggat tidigare folkhälsopolitisk handlingskraft. Att staten inte ska lägga sig i människors levnadsvanor är numer den styrande parollen, även i en fråga om liv och död som tobaksfrågan är.

De tobaksförebyggande åtgärder som Liberalerna prioriterar högst är prevention av illegal handel, avvänjning, ett måldatum för utfasning av rökningen och kontroll av nya tobaks- och nikotinprodukter.

Lågt prioriterar partiet standardiserade reklamfria tobaksförpackningar och exponeringsförbud för tobak. Liberalerna är heller inte för rökförbud i vissa miljöer utomhus eller förbud mot ”barnsmaker” i snus. Frågan om hur tobaksindustrins påverkan på tobakspolitiken ska minskas har inte heller diskuterats i partiet.

Tobaksfaktas studie heter  Bryr sig svenska politiker om tobakskonventionen/En studie av riksdagspartiernas tobakspolitiska prioriteringar våren 2018Under Almedalsveckan publicerar vi varje dag en sammanfattning av studiens resultat för det parti som har sin talardag i Almedalen.

Kommentarer inaktiverade.