In english
MENY
Opinion

Tobaksfaktas partirapport: Vänsterpartiet vill lösa tobaksfrågan på politisk väg

2018-07-02

Vänsterpartiets svar i Tobaksfaktas partistudie 2018 visar att partiet anser att tobaksfrågan framför allt måste lösas på politikernas bord. Vänsterpartiet vill ha de reglerande åtgärder som gör att samhället stöder individen att göra hälsosamma val, insatser som är baserade på tobakskonventionens evidensbaserade rekommendationer.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de mest progressiva partierna när det gäller att inse vikten av en evidensbaserad tobakspolitik. Det är hos dessa partier som en förbättrad implementering av tobakskonventionens artiklar i Sverige har det i särklass starkaste stödet.

Vänsterpartiet högprioriterar de flesta tobakspolitiska åtgärder som undersökningen omfattade, från reklambegränsningar för tobaksindustrin som exponeringsförbud och standardiserade förpackningar, skatteinstrumentet som konsumtionsdämpare, lagstiftade rökfria utomhusmiljöer och stopp för illegal handel till ett måldatum för utfasning av rökningen.

Lägst prioriterar Vänsterpartiet en licensiering och ett förbud mot ”barnsmaker” i snus, även om dessa fortfarande anses som viktiga frågor. En reglering av nya tobaks- och nikotinprodukter har rankats allra lägst av Vänsterpartiet eftersom partiet anser att de andra frågorna är så mycket viktigare.

Vänsterpartiet hade en liknande tobakspolitisk inställning i 2014 års undersökning.

Tobaksfaktas studie heter Bryr sig svenska politiker om tobakskonventionen/En studie av riksdagspartiernas tobakspolitiska prioriteringar våren 2018.

Under Almedalsveckan publicerar vi varje dag en sammanfattning av studiens resultat för det parti som har sin talardag i Almedalen.

Kommentarer inaktiverade.