In english
MENY
Opinion

”Vi får inte tappa styrfart i tobaksarbetet”

2017-08-13

Efter regeringsombildningen är socialminister Annika Strandhäll ansvarig för folkhälsopolitiken i Sverige. Hon tar över detta ansvar samt ansvaret för sjukvårdspolitiken från Gabriel Wikström som lämnar regeringen av hälsoskäl. Sedan tidigare är Annika Strandhäll ansvarig för socialförsäkringspolitiken och det ansvaret behåller hon.

Detta innebär att den folkhälsoansvariga ministern nu har ett mycket större ansvarsområde än före Gabriel Wikströms avgång. Tobaksfakta ser, liksom flera andra folkhälsoorganisationer, med oro på denna förändring.

– Vi ser fram emot samarbete med Annika Strandhäll, och hoppas att folkhälsopolitiken inte blir eftersatt i konkurrensen med vård- och socialförsäkringsfrågor, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert, Tobaksfakta.

– Det är viktigt att inte tappa styrfart nu i tobaksarbetet utan fortsätta på den väg som stakats ut av Gabriel Wikström. Han har haft en stark ambition att utveckla det svenska tobaksförebyggande arbetet, särskilt att försöka stoppa tobaksindustrins nyrekrytering av nya konsumenter bland barn.

– För att förverkliga dessa viktiga åtgärder för våra barns skull behövs ett starkt folkhälsoarbete som fortsatt prioriteras inom socialdepartementet. Socialdepartementet behöver också ge Folkhälsomyndigheten tydligare uppdrag att prioritera folkhälsan.

 

 

Kommentarer inaktiverade.