fbpx
In english
MENY
Nyheter

WHO: Arbetet mot tobak bekämpar fattigdom, räddar liv och minskar miljöförstöringen

2017-05-31

Att arbeta för ett tobaksfritt samhälle kan hjälpa länder att förhindra att miljontals människor blir sjuka och dör av tobaksrelaterade sjukdomar, bekämpa fattigdom och minska miljöförstöringen. Det skriver världshälsoorganisationen, WHO, i sitt upprop för Tobaksfria dagen, World No Tobacco Day, som firas i dag, 31 maj.

Temat för årets World No Tobacco Day är hur tobaksbruk och tobaksproduktion hotar hållbar utveckling på vår jord. WHO uppmanar därför regeringar världen över att införa kraftfulla tobaksförebyggande åtgärder. Detta innefattar bland annat att förbjuda tobaksreklam och annan marknadsföring av tobak, att införa standardiserade, reklamfria tobaksförpackningar, att höja tobaksskatten och göra arbetsplatser och andra offentliga miljöer rökfria.

Tobaksbruk dödar fler än sju miljoner människor per år i världen och ger húshåll och länder enorma kostnader för sjukvård och förlorad produktivitet.

– Tobak hotar oss alla, säger WHO:s chef Margaret Chan i ett pressmeddelande.

– Tobak förvärrar fattigdom, minskar ekonomisk produktivitet, bidrar till ohälsosamma matvanor och rökning förorenar inomhusluften.

Världens länder har enats om 17 mål för hållbar utveckling till år 2030. Att genomföra åtgärderna i den internationella tobakskonventionen är nödvändigt för att hållbarhetsmålen ska kunna nås, påpekar WHO.

Världshälsoorganisationen framhåller att tobak hotar nationell och regional utveckling på många olika sätt:

  • I fattiga familjer kan i många länder utgifterna för att köpa tobak motsvara en tiondel av de totala hushållsutgifterna och göra att det blir mindre kvar till mat, utbildning och hälsovård.
  • Barnarbete är vanligt inom tobaksodlingen och hindrar barn från att gå i skolan.
  • Majoriteten av arbetarna på tobaksfälten är kvinnor, som där utsätts för många farliga kemikalier.
  • 16 procent av dödsfallen i icke smittbara sjukdomar i världen beror på tobaksbruk.

Inför World No Tobacco Day har WHO även tagit fram en rapport som är den första i sitt slag och som beskriver tobakens påverkan på vår miljö. Tobacco and its environmental impact : an overview är titeln. Några fakta ur rapporten:

  • Fimpar och annat tobaksavfall innehåller över 7 000 kemikalier varav en del är cancerframkallande. Dessa ämnen förgiftar vår miljö.
  • Tobaksskräp är den vanligaste formen av skräp världen över.
  • Tobaksrök som kommer ut i miljön bidrar med tusentals ton av luftföroreningar som innehåller bland annat cancerogena ämnen och växthusgaser.

 

Comments are closed.