fbpx
In english
MENY
Nyheter

WHO-chefen manar regeringar att stå emot tobaksindustrins skrämseltaktik

2011-10-10
 
WHO-chefen Margaret Chan uppmanade i ett tal idag regeringar att hålla ihop mot tobaksindustrins skrämseltaktik för att stoppa nya tobakslagar. Hon anklagade ”Big Tobacco” för smutsiga trick, översitteri och omoral.Talet var riktat till världshälsoorganisationen WHOs kommitté för västra Stillahavsregionen som samlats i Filippinernas huvudstad Manila. Margaret Chan höll ett långt anförande om olika folkhälsofrågor och avslutade det med skarpa formuleringar om tobaksindustrins försök att skrämma länder så att de inte vågar skydda sina befolkningar genom lagstiftning som minskar tobaksbruket.Hon tog upp de aktuella exemplen Uruguay och Australien. Tobaksbolaget Philip Morris försökte hindra Uruguay från att införa världens största bildvarningar på cigarettpaket genom att peka på ett handelsavtal mellan Uruguay och Schweiz och hota med kostnadskrävande rättsprocesser. På liknande sätt försöker Philip Morris genom att hota med miljardstämningar hindra Australien från att bli först i världen med neutrala cigarettpaket.

–         Tobaksindustrins agerande i dessa fall är medvetet utformat för att ingjuta fruktan hos andra länders regeringar som överväger liknande tobaksförebyggande åtgärder, sade Margaret Chan.

–         Tobaksindustrin använder stämningar för att undergräva nationell lagstiftning och internationella konventioner inriktade på att minska cigarettförsäljningen. Det är svårt för alla länder att klara den finansiella börda av sådana stämningar, men särskilt svårt för små länder.

–          Tobaksindustrin har däremot råd att anlita de bästa advokaterna och PR-firmorna som kan köpas för pengar. Pengar kan tala högre än moraliska, etiska och folkhälso-argument.

Länk till talet i sin helhet (på engelska)

Comments are closed.