In english
MENY
Nyheter

WHO-rapport visar globala framsteg mot tobaksepidemin

2017-07-20

Tobaksanvändning dödar över 7 miljoner människor per år i världen. Men kampen mot tobaksepidemin går framåt! Det konstaterar Världshälsoorganisationen, WHO, i en rapport som publiceras i dag. Rapporten är den senaste i en serie rapporter där WHO följer utvecklingen av tobaksprevention och tobaksbruk i världens länder. Uppföljningen och rapporteringen syftar till att stödja och stimulera genomförandet av den internationella tobakskonventionens många effektiva tobaksförebyggande åtgärder.

WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2017 konstaterar att allt fler länder inför viktiga tobaksbegränsande åtgärder som rekommenderas av tobakskonventionen och dess riktlinjer. Det handlar om allt ifrån varningsbilder på tobak till fler rökfria miljöer. Omkring 4,7 miljarder människor – 63% av världens befolkning – skyddas nu av minst en omfattande tobaksbekämpningsåtgärd. Procentandelen har fyrdubblats sedan 2007 då endast 1 miljard människor och 15% av världens befolkning hade ett sådant skydd av lagstiftningen i sina respektive länder. 

Mer än hälften av de länder som gjort de mest omfattande tobaksförebyggande åtgärderna är låg- och medelinkomstländer.

– Det visar att framsteg är möjliga oberoende av ekonomisk status, framhåller WHO:s generalsekreterare Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

 

Kommentarer inaktiverade.